BLOG

Hangolódj a karácsonyra közösen a gyerekekkel – Így tedd stressz-mentessé az ünnepeket!

Már javában tart az ünnepekre hangolódó időszak, engem is elkapott már a karácsony szelleme. Két pici gyerkőccel itthon nem könnyű megvalósítani a “karácsonyi varázst”, de nem lehetetlen! Ebben a posztban összegyűjtöttem Neked, hogy mik azok a dolgok, amik segítenek nekünk stresszmentessé és élvezetessé tenni ezt a várva várt időszakot.

A tervezés az alapja mindennek!

Biztos emlékszel még arra, milyen volt gyermekkorodban a karácsony. Izgatottság és boldog várakozás előzte meg ezt az ünnepet. Felnőtt fejjel kicsit más, többségünknek inkább a stressz és a kapkodás jut róla eszébe. Azonban ennek nem kell így lennie! De mit tehetünk ellene?

Tudom, nagyon egyértelműnek hangzik, de az egyik legfontosabb dolog az a tervezés. De nem elég csak úgy fejben néha rá gondolni, ha kell, akkor tényleg ülj le egy kis papírral tervezgetni. Ha ez túl erőltetettnek hangzik számodra, akkor csak gondolj arra, hogy számodra milyen lenne az ideális karácsony.

Ha ezt elképzelted, már sokkal könnyebben papírra tudod vetni azokat a gondolatokat, amik ennek megvalósításához kellenek. Például kitalálhatod, hogy hol és mikor fogod beszerezni az ünnepi vacsorához szükséges hozzávalókat, kinek milyen ajándékkal kedveskednél, melyik nap melyik rokont látogatjátok meg, vagy elképzelheted, milyen programokat szeretnétek közösen a gyerekekkel, és így tovább…

A családommal törekszünk az egyszerűségre, mégis sokat segít, ha van egy jó előre átgondolt terv, amihez a legnagyobb káoszban is tudjuk tartani magunkat. Arra is ügyelj, hogy a nagy ünnepi készülődés ne zavarja meg a gyerekek megszokott mindennapi rutinjait – például ne változzon az alvási-, vagy fürdetési idő. Ezek a megszokott időpontban végzett tevékenységek biztonságot adnak a gyerekeknek, így alapvetően kevésbé fogja őket megviselni ez a felpörgött időszak.

Vond be a gyerkőcöket is az ünnepi készülődésbe!

Számomra fontos, hogy a gyerekek is részesei lehessenek az ünnepi készülődésnek. Bár Simon még nagyon pici, Gréta igazán érdeklődő és szívesen segít nekünk. Eddig is igyekeztem Őt bevonni különféle otthoni feladatokba, például a főzésbe. Ez a karácsonyi süti-sütésnél sem lesz másként! Ő lesz az én kis kuktám, akivel közösen alkotjuk meg az ünnepi finomságokat.

Gréta már készen áll a mézeskalács-sütésre

A dekorálás is tipikusan ilyen feladat: a gyerekeket nagyon könnyen leköti a sok színes apróság, így általában szívesen segítenek, és a lakás szépítése közben el lehet mesélni a karácsony történetét a kicsiknek, vagy megoszthatod velük, hogy milyen volt a karácsony, amikor kicsi voltál.

Add át a régi családi tradíciókat – vagy teremtsetek új hagyományokat! 

Nagyon szeretem a karácsonyban, hogy rengeteg szép hagyomány kapcsolódik hozzá, amit tovább adhatunk a következő generációknak. Persze ahány ház, annyi szokás, mindenki másképp tartja ezeket a tradíciókat. Ebben az az egyik legjobb, hogy semmi sincs kőbe vésve, így teljesen új ünnepi szokásokat is kialakíthatsz, ami csak a ti családotokra lesz jellemző. 

Évek, évtizedek múlva jó lesz ezekre visszaemlékezni, arról nem is beszélve, hogy ezek a kedves szokások szintén tovább örökíthetőek a családban.

Bátran mondj nemet!

A karácsonyi készülődés nagy terhet tud rakni a családokra. Ajándék-beszerző körutak és rokonlátogatások követik egymást, miközben a lényeg, az együtt töltött minőségi idő folyamatosan háttérbe szorul. Ez az időszak a kisgyermekes családoknak különösen megterhelő lehet – hiszen az élet nem áll meg attól, hogy jön a karácsony! 

Ugyanúgy oviba kell menni reggelente, délután különféle foglalkozásokra vinni a kicsiket, és a további hétköznapi teendők sem várnak senkire. A barátok, olykor távoli rokonok közül sokan ezt mégis elfelejtik, és különféle extra “feladatokat” raknak rátok. Kinek ne lennének ismerősek az “Akkor idén te készíted majd el a bejglit, ugye?”, vagy a “Csak beugrunk pár órára 25-én délután, de ne aggódj, nekünk nem kell készülnöd semmivel!” mondatok.

Ezek olyan helyzetek, amik felesleges stresszt okozhatnak, és éppen ezért bármikor udvariasan visszautasíthatod őket, ha nem tudod őket vállalni. Még különleges indokot sem kell rá keresned – hiszen ki ne a családjával, meghitt légkörben szeretné eltölteni az évnek ezt az időszakát? Ennél jobb érv nem is létezik!

A szorgos kis segítőimmel könnyebben megy a készülődés ❤️

És a legfontosabb: ne aggódj túl semmit!

Mindig lesznek váratlan helyzetek, amik felboríthatják a jól megtervezett menetrendet. Sokat segít, ha ezt a tényt elfogadod, és minden váratlan problémát elengedsz. Megégett a mézeskalács, mert a nagy kapkodásban elfeledkeztél róla? Pont a téli szünet előtt elkapott valami nyavalyát a gyerkőc az oviban? Vagy nem érkezett meg a szüleidnek a hetekkel ezelőtt rendelt ajándék? 

Váratlan helyzetek bármikor adódhatnak. Ha olyasmi, ami nem azonnal megoldható, akkor feleslegesen ne aggódj miatta. Fókuszálj arra, ami működik, és azt se feledd, hogy ezen az ünnepen az az igazán fontos, hogy együtt legyen a család. Minden más pótolható.

Számomra ezek azok a dolgok, amik megkönnyítik ezt a pár hetet. Idén különösen lazára tervezzük a készülődést, szeretnénk pihenni és a gyerekekkel meg a családdal lenni. Ti hogyan hangolódtok a karácsonyra?

Szívesen olvasnál még hasonló írásokat? Nézz szét a blogomon! Érdekel, hogyan öltöztesd fel gyermekedet a téli hidegben? Akkor ezt az írásomat ajánlom Neked!