Járj úgy mintha mezítláb lennél!

Szia!

Nagy Szczecina Vivi vagyok, Gréta és Simon anyukája, jogász és a BAREFOOT mozgalom elkötelezett híve. Kassán születtem, 10 éves koromban költöztünk Magyarországra. A férjemet a jogi egyetemen ismertem meg. Ő is és én is jogászként kezdtünk el dolgozni, de nálam ez csak addig tartott, amíg meg nem született a kislányom, Gréta.
Akkor rengeteg új élmény ért. PCO-sként már amúgy is jó 10 éve foglalkoztat az egészséges táplálkozás, de amióta édesanya vagyok, már arra is tudatosan figyelek, mi támogatja legjobban a gyermekek testi és lelki fejlődését.
A Barefoot mozgalommal akkor találkoztam, amikor Gréta megtanult járni. Azt vettük ugyanis észre, hogy mezítláb tökéletesen mozog, míg a keménytalpú, szoros cipőjében nehezen fut, guggol vagy lépeget. Kezdetben nem is gondoltam arra, hogy cipőt kellene váltani, hiszen mindenhol – a játszótéren ugyanúgy, mint a védőnőnél vagy az orvosi rendelőben – eltökélten ajánlják a keménytalpú, sőt a szupinált cipőket.
De én úgy éreztem, ezzel valami nincs rendben. Miért mondja mindenki például, hogy a cipő tartsa a gyermek bokáját? Mintha ez valami kötelező előírás lenne. Nem értettem, miért kell egy egészséges bokát tartani? Ha tartjuk, akkor a kicsi hogyan fogja mozgatni rendesen a talpa és a lábfeje izmait? Ehhez hasonló kérdések foglalkoztattak folyamatosan. Ezért először csak az interneten kezdtem kutakodni a témában, majd amikor ráleltem a BAREFOOT szemléletre, szakértőkkel is elbeszélgettem erről.
Magyarországon kevés helyen vásárolható ilyen cipő, így én is Kassán, a szülővárosomban szereztem be az első darabokat. Később rendeltem online, de a hosszú kiszállítási idő és a csere nehézsége nagyon elszomorított. Ekkor jutottam arra az elhatározásra, hogy megismertetem a magyar anyukákkal ezt az irányzatot, és útjára indítottam a BAREFOOT HUNGARY márkát.
Bevallom, sok különös élmény ért azóta. Egész Európában nagyon keresik ezeket a termékeket, ott rendkívül nyitottak erre. A magyar szülők ugyanakkor nehezen fogadják be az ilyen újdonságokat. Nem tudják elképzelni, hogy egy cipő, ami nem merevíti le a bokát, az jó lehet. Nem tudják, mi a jelentősége annak, hogy egy ilyen rugalmas cipőben a gyermek korlátok nélkül tudja mozgatni az egész lábát. Nem tudják, mert szinte mindenhol az ellenkezőjét sulykolják nekik.
Csakhamar ráébredtem, hogy lényegében egy mozgalmat kell indítanom a kisgyerekek lábának felszabadításáért. Ez hatalmas kihívás számomra, de csodás lehetőség is.

Nehéz küldetés, mert nagyon mélyen élő beidegződéseket kell megváltoztatnom ezen a területen. Szerencsére egyre több szakorvosi vélemény és rengeteg pozitív tapasztalat áll már rendelkezésemre, és egyre több szülő is segít a jelenleg megszokott nézeteket megváltoztatni, vagy legalább átgondolásra bírni.

Sok édesanyával beszélek, akik tanácsot kérnek tőlem, hogy milyen a jó cipő, különösen az első… És aztán mind elégedettek. Csodálatos érzés, hogy bizalmat kapok tőlük, és hogy nem okozok csalódást. Mindig öröm értő fülekre találni és olyan szülőkkel találkozni, akik komoly utánajárás során választják ki a gyermekük számára megfelelő lábbelit, és nem csak letudják a dolgot. De a legjobb élmény az, amikor az anyukák egymás között erősítik meg, hogy a BAREFOOT cipő jó. Vagy átélni azt, amikor például gond van egy babánál a járás elkezdésével, és egy ilyen cipőben megoldódik a probléma. Felemelő érzés, hogy ilyen helyzetekben is tudok segíteni.

A BAREFOOT HUNGARY számomra tehát nem csak a cipőkről szól. Egyrészt kiélhetem benne a kreativitásomat, másrészt pedig olyan témával foglalkozhatok, ami kötődik a gyerekekhez és az egészséges életmódhoz is. Remélem, sokakat inspirál majd ez a mozgalom, és együtt elérjük, hogy egyre több gyerek rohangálhasson majd felszabadulva, mezítlábasan!

Ha téged is érdekel ez a téma, sok olvasnivalót találsz a blogon, ha pedig kérdeznél, írj nekem bátran! Mindenkinek válaszolok 🙂

Ha téged is érdekel ez a téma, sok olvasnivalót találsz a blogon, ha pedig kérdeznél, írj nekem bátran! Mindenkinek válaszolok 🙂

Visszajelzések

Blog