BLOG

Mi itthon maradunk, hát ti? – Tippek otthoni kényszerpihenő esetére

Hosszas mérlegelés után a jelenlegi járványos időszakra való tekintettel úgy döntöttünk, hogy bizonytalan ideig Gréta nem megy oviba, én maradok otthon a gyerekekkel. Tudom, hogy nem vagyok egyedül, ezért összeszedtem pár hasznos tippet, ami segíthet Nektek is, ha a négy fal közé szorultok a kicsikkel.

Miért döntöttünk amellett, hogy otthon maradunk?

Mert ez az egy dolog, amit tehetek azért, hogy valamilyen módon hozzájáruljak a járvány megállításához, jelenleg ez az egyetlen eszköz a kezemben. Európa majdnem minden országa azt vallja, MOST kell a nullához közelihez hozni a társas érintkezéseket, ahhoz hogy kordában tudjuk tartani a járvány terjedését.

Én azt vallom, hogy nem szabad felülni a pánikvonatra, viszont tájékozódni kell több forrásból és átgondolni, hogy mi egyének mit tehetünk a közösség érdekében. Mindenkinek egyéni felelőssége, hogy mit tesz a dolog ellen, nem szükséges megvárni az utasítást felülről, például hogy a gyerekem maradjon otthon, ha például most is otthon tudok vele maradni és így dolgozni. Tudom, hogy nem mindenki van ebben a helyzetben – én szerencsés vagyok, a munkához kapcsolódó feladataimat otthonról is el tudom látni – ezért is döntöttem amellett, hogy a kicsikkel határozatlan ideig itthon maradok.

Mivel két pici gyerekkel (3 és fél éves és 1 éves) leszek nagyrészt egyedül, kitaláltam néhány hasznos elfoglaltságot – megosztom őket, hátha Nektek is jól jön. 

Hogyan üssük el az időt a gyerekekkel a négy fal között?

Lássuk, mi hogyan fogjuk átvészelni a következő időszakot az otthonunkban:

  •  Sétálni természetesen kimegyünk, minden nap, de lehet nem a játszóra, csak az utcában, vonatokat nézegetve, és ibolyákat szedünk közben – nem csak a kicsiknek, de nekem is fontos, hogy ki tudjunk szabadulni a négy fal közül.
  • Tegnap elraktam a játékok és a könyvek felét, azzal a felével játszunk most, ami elől van, ha pedig úgy látom már, hogy nem igen kötik le magukat velük, akkor előveszem a játékok titkos másik felét. 
  • Van még néhány eldugott könyv karácsonyról, amit nem kaptak meg a gyerekek, ezeket is nagyon uncsi napokra készítem majd elő.
  • Mi nem készítettünk nagy ételraktárokat, mert mire valóban lezárások lesznek, elfogyasztjuk őket. Emellett igyekeztem szem előtt tartani, hogy csak olyasmit vegyünk ésszerű mennyiségben, amire tényleg szükségünk lehet. Plusz nincs is olyan nagy mélyhűtőnk, ahol a készleteinket tárolni tudnánk…
  • Vannak viszont receptek, amiket a hetekben  szeretnék kipróbálni, akár azért mert sok ideig kell főzni, vagy mert pepecselős. Grétával már nézegetjük a gyerekeknek szóló recepteket is, nagyon cuki sütiket találtunk, amiket közösen el fogunk készíteni. 
  • Mi még mesét nem nézünk, hallgatni viszont hallgatunk, így megkértem már a férjemet, hogy töltsön le jópár hangoskönyvet, amit elindíthatok nekik teregetés közben.
  • Most bőven lesz időnk átnézni a téli és tavaszi ruhákat –  Gréta nagyon szeret pakolászni, így ebben számíthatok rá! Ami marad, azokat szépen összehajtogatva a helyére tesszük, ami pedig már nem jó, összekészítjük az eladományozáshoz.
  • Azt hiszem, nem lesz akadálya a kádban fürdésnek délben, vagy annak, hogy sokáig reggelizzünk egyik nap. Ezek most mind beleférnek a napjainkba.
  • Rengeteg Buci Maci és Pöttöm újság áll a polcon, most minden kivagdosós és kiszínezős részt elővehetünk végre!
  • Van sok színes gombunk amiket lehet ragasztani vagy válogatni szín szerint, meg diónk amit fel lehet törni. Babot is tudunk válogatni. Csupa apró, pepecselős feladat, amit a kicsik élveznek.
  • Lehet, hogy néhány hét múlva tojást is festünk, hátha marad a tavasz és mindenki derűsebben bírja majd ezt a hihetetlenül megterhelő időszakot.
Ti mivel töltitek a „kényszerpihenőket”?

Remélem sikerült pár ötletet adnom Nektek, hogyan tehetitek könnyebbé az otthon töltött napokat. Én igyekszem úgy felfogni, hogy minőségi időt tölthetek együtt a gyerekekkel, éppen ezért próbálom számukra könnyűvé és szórakoztatóvá tenni ezt az időszakot.  

Ha van bármi egyéb ötleted, amit szívesen megosztanál a többi olvasóval, kommentelj a bejegyzés alá!

További olvasnivalókért, nézz szét a korábbi blogposztjaim között.