BLOG

Minden, amit tudnod kell első cipő vásárlása előtt

Növekszik a gyerkőc, és elkérkezett az első cipő megvásárlásának ideje? Ez a bejegyzés most Nektek szól!

A Barefoot Hungary webshop nemsokára egy éves lesz – hihetetlen, hogy milyen gyorsan szalad az idő! Szép emlékeket idéz – igazából mókás is, mert az első megrendelés, ami a webshopon keresztül történt akkor érkezett, amikor a férjemmel épp a CTG-re vártunk a kisfiunk, Simon érkezésének napján.

Bár Simon még nem jár, nagyon aktívan négykézlábazik. Ő a második gyermekünk, tehát már “tapasztalt” anyukának számítok, mégis látom, mennyi kérdést felvet egy anyában az, hogy megfelelő cipőt adjon a lábára a kicsikéjének.

A legtöbb kérdést általában az első cipő vásárlása előtt teszitekk fel, így igyekszem most összefoglalni mindent, ami ezzel kapcsolatban hasznos lehet.

Az első és legfontosabb talán az, hogy a baba járását semmiképp nem szabad siettetni! Az talán már eléggé beégett a köztudatba, hogy a bébikomp nemhogy segíti a kicsi fejlődését, de roppant veszélyes is. Emellett nagyon lényeges, hogy várjuk meg, hogy a kicsi saját maga kezdjen el lépegetni – először oldalazva a bútorok, fal mellett, utána pedig végtelen türelemmel kivárva, hogy elinduljon a maga útján egyedül. Nem fogja őt jobban ösztönözni, ha két kezét fenntartva járatjuk – épp ellenkezőleg! Megszokja, hogy helytelenül osztja el a testsúlyát, és nem jól teszi majd a lábfejeit, ezért ezt célszerű kerülni.

Mikor van tehát itt az ideje az első cipőnek?

Mindenképp az első önálló lépések megtétele után, amikor már látszik, hogy a gyerkőc a séták során nem tartható tovább bent a babakocsiban.

Bentre természetesen a legjobb a mezítláb járás, de ha túl hűvös van nálatok, szuperek a csúszásgátló zoknik. Azoknál is fontos, hogy ne legyen kicsi vagy szűk, plusz elegendő tér legyen a lábujjaknál, hogy megfelelően szét tudjanak terülni a lépéseknél.

Sokszor mondjátok, hogy nem megy rá a cipő a pici lábára. Ez általában azoknál a babáknál tapasztalható, akik még nem járnak, vagy korábban túl szűk cipőt próbáltak. Emellet az is gyakran előfordul, hogy az első alkalmaknál a baba ellenáll, behajlítja az ujjait, ezért a vastagabb rüsztű lábfej még jobban megvastagszik – így tényleg lehetetlen cipőbe bújtatni a lábfejet. Ilyenkor mindig a lehető legszélesebb cipőt válasszátok, illetve olyankor próbálgassátok a cipőt, amikor jó kedve van a picinek, nem siettek, például amikor épp játszik, vagy mondókáztok.

Hogyan válasszunk megfelelő első cipőt?

Mindenképp szükséges lemérni, hogy mekkora is a gyermeked lába, ehhez minden egyes Barefoot Hungary cipőcske alatt találsz egy méretválasztási segédletet.

De a legfontosabb, hogy a mért hossznál kb.1 cm-el nagyobb méretű cipőt válassz!

Fontos, hogy a cipő ne befolyásolja semmilyen formában az önálló járás kialakulását, ezért kell, hogy:

  • legyen minél könnyebb a cipő súlya,
  • legyen rugalmas  és hajlékony minden oldalról – mind hosszában, és ugyanúgy széltében,
  • legyen egyenes a talpa, ne legyen megemelve a sarokrész,
  • legyen elegendő tér a  a lábujjak mozgatásához!

Ezek az ismérvek a barefoot szemlélet alapjai. Magyarországon általában prevenció jelleggel ajánlanak már az első lépésektől merevebb kérgű cipőket. Természetesen minden a te döntésed, ha úgy látod a kisbabád bármilyen módon eltér vagy lemarad a mozgásfejlődésben, látogass meg egy szakembert!

Viszont egy teljesen egészséges lábacskának a legjobb dolog amit tehetsz vele, hogy minél többet járatod mezítláb – a barefoot szemlélet ezt tűzte ki célul, hogy minél több gyerek mezítlábasan, felszabadultan rohangálhasson.

Szeretnél többet megtudni arról, milyen hatással vannak a barefoot típusú cipőcskék a mozgásfejlődésre? Olvasd el Andriska történetét!