BLOG

Irány az ovi! I. – Néhány tipp a gördülékeny beszoktatáshoz

Ha ti is épp abban az életszakaszban vagytok, amikor a gyerkőcötökel kezdi a közösségi életet, akkor talán jól fog jönni ez a pár sor. Szeretnék Veletek megosztani néhány tippet és tanácsot, ami segíthet a beszoktatás megkönnyítésében.

Mi így próbálunk készülni az ovikezdésre:

1. Csak semmi pánik! – Ne az oviról szóljon minden

Mindenki emlékszik mennyire borzasztóan gyötrő érzés volt az érettségire készülni. Ennek ellenére minden szembejövő épp ezt a dolgot juttatta eszünkbe: készülünk-e, mi lesz utána, hol tanulunk tovább és még ezernyi más kérdés. Na, valami ilyesmi helyzet lehet, amikor egy épp 3 éves gyerektől azt kérdezik, várja-e az ovit…Juttassuk ezt eszünkbe minden alkalommal, amikor épp a “majd az oviba nem lehet ezt meg azt csinálni” formulát vennénk elő. Emellett a nagyiknak, rokonoknak és barátoknak is célszerű felhívni arra a figyelmét, hogy ez egy érzékeny és stresszes időszak lehet a kicsinek, ezért óvatosan kezeljék ezt a témát.

2. Ez egy új, közös kaland! – Készüljünk együtt

De mik lehetnek a jó taktikák?

  • Mi többször bejártuk már az útvonalat az ovi felé, bekukucskáltunk az udvarra, megnéztük, milyen játékok vannak kint és bent. Azt is próbáltuk megtippelni, vajon mit játszanak az épp ott mókázó gyerekek.
  • Együtt választottuk ki az ovis zsákot. Olyat varrtunk Grétának, amilyet szeretett volna.
  • Előre beszereztük az ágyneműt, amibe már most alszik, hogy ha majd szeptemberben a csendes pihenőt máshol tölti, ismerős legyen a párna és huzat.
  • Sok-sok ovis mesét olvasunk együtt.
  • Bár a jelet még nem tudjuk, de sokat ötletelünk azon, vajon milyenek lesznek, és melyik illene hozzá a legjobban.

3. Ez Rólad is szól

Talán az egész ovi/bölcsi kezdésnek ez a legnehezebb része. Elfogadni azt, hogy a legdrágább kincsem másokkal lesz a nap azon felében, amit eddig kizárólag velem töltött. Annyi kérdés és bizalmatlanság merül fel bennem ilyenkor. De ez csak bennem van, a kislányomon azt látom, hogy érzi, ez egy új korszak, ami biztosan tele lesz izgalmakkal, és ha én úgy állok hozzá, hogy itt nincs félni vagy aggódni való. Talán ő is így érzi majd odabent, amikor az óvonéninek mondja el amit nekem mondana.

Mindemellett én próbálom észben tartani, hogy Gréta pici kora ellenére egy teljesen önálló személyiség, így bármi amit elképzeltem az óvoda kezdéssel kapcsolatban az ő szemszögéből teljesen más lehet. Így talán a legfontosabb figyelni minden jelre, sírásra, elejtett szóra, ő hogyan is látja mindazt amiről beszélgetünk.

Akárhogy is zajlik nálatok a beszoktatás, nagyon boldog ovis éveket kívánok Nektek! 

Fogok még helyzetjelentést írni arról, hogyan is haladunk az ovival, addig is böngésszetek a régebbi posztok között.

Ha pedig éppen benti barefoot cipő keresgélésében vagytok, ez a poszt talán segíthet Nektek.