BLOG

Így változtatta meg a babahordozás a mindennapjainkat – A mi történetünk

Ebben a blogposztban a hordozással kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani. Már régóta terveztem írni erről a számomra fontos témáról, de két pici gyerek mellett nem könnyű az embernek összeszedni a gondolatait. Az egyik barátnőmnek nemrég született meg a kisfia, és szóba került köztünk a hordozás, így nincs is ennél tökéletesebb alkalom, hogy Veled is megosszam a mi történetünket.

Hatalmas öröm számomra, ha a tapasztalataimmal vagy a tanácsaimmal segíteni tudok, ugyanakkor érdekes érzés, mert ha esetleg megkérdezik a véleményemet bármiről, én mindig csak azt osztom meg, ami nekem bevállt. Megtisztelő érzés, ha az ismerőseimet érdekli a véleményem olyan témákról, amik közel állnak hozzám, legyen szó szoptatásról, hozzátáplálásról, vagy altatásról. Ilyen téma a hordozás is.

Amíg nem voltak gyerekeim nagyon furcsának találtam, ha egy anyuka magára kötve vitte a gyerekét bárhova, nem tudtam akkor elképzelni, hogy egyszer én is és főleg a férjem nagy rajongói leszünk ennek a módszernek.

Először akkor kerültünk kapcsolatba a babahordozással, amikor Gréta nem volt hajlandó elaludni napközben. Akármit próbáltam, egyszerűen nem sikerült elaltatni. Ekkor kaptam egy kedves barátnőmtől egy hordozókendőt. Ő már tapasztalt hordozó volt, és biztatott, hogy próbáljuk ki.

Azért nem ment minden simán…

Kezdetben furcsa volt, hogy hosszú az anyag és húzom mindenfelé, kicsit el is kedvetlenedtem a kezdeti nehézségektől.

De miután a kislányom nettó 4 perc alatt elaludt benne, több kétségem nem volt, ez egy csoda-dolog, amit minden szülőnek ismernie kellene!

A férjem is teljesen rákapott, imádta, hogy úgy tud kint lenni, mozogni, úgy mehetünk el kirándulni, hogy a kicsi hosszú órakig rajta pihen és békésen elvan. Aztán amikor Gréta kicsit nagyobb lett, beszereztünk egy csatos hordozót, amit kb. 2 éves koráig használtunk.


Babahordozás a mindennapokban – Kristóf és Simon ❤️

Amióta kétgyerekes család vagyunk, még több előnyét véltük felfedezni a hordozásnak, azzal a különbséggel, hogy Simon a nélkül is szeret a hordozóba lenni, hogy aludna. Ebből is látszik, hogy nincs két egyforma gyerkőc, ezért érdemes kísérletezni a hordozással is.

És hogy én miért szeretem?

Gond nélkül tudok velük piacozni, játszótéren homokozni, buszozni, vagy biciklit cipelni, és a második emeleti csoportszoba sem akkor kihívás, nem beszélve a sziklakemény combizmokról. 😉

A sok praktikus előny mellett a hordozás elősegíti a szoros kötődés kialakulását a baba és a szülők között. Nem csak a gyermeknek tesz jót a közelség, hiszen biztonságban érzi magát és közel a szüleihez, hanem az anyukának és az apukának is felemelő érzés folyamatos kontaktusban lenni a picivel. Rengeteg pozitív testi-lelki hatása van a hordozásnak, ezt szerencsére már régóta tudjuk.

Nagyon fontos a helyes technika és megfelelő hordozó-eszköz kiválasztása

Ha nincs az ismeretségi körödben gyakorlott hordozó anyuka vagy apuka, aki segítségedre lehet, vagy bizonytalan vagy, keress fel egy hordozási tanácsadót. Az okleveles babahordozási tanácsadók olyan szakemberek, akik ismerik a hordozás elméletét (például megfelelő tudásuk van az anatómiáról) és gyakorlatát, valamint kifejezetten ennek a módszernek az oktatására szakosodtak! Fordulj hozzájuk bizalommal!

Sőt, ma már vannak speciális hordozási igényekre szakosodott tanácsadók, akikhez akkor is fordulhatsz, ha például ikerbabáid vannak, vagy koraszülött a pici.


Az én csupa mosoly Simon babám ❤️

A mi életünket, amellett, hogy megkönnyíti a babhordozás, abban is segít, hogy nap mint nap közel legyünk a gyermekeinkez. A gyerekek nagyon szeretnek babakocsizni is, főleg ilyen hideg bundazsákos időben, de az a közelség, amit egy hordozó adhat, szerintem csodás élmény minden szülőnek és babának. Éppen ezért arra biztatlak, hogy bátran próbáld ki!

Ha szívesen olvasnál még hasonló írásokat, néz szét a korábbi blogposztok között! Például érdekel, hogyan lehet stresszmentesen nyaralni pici gyerekekkel? Akkor ezt az írásomat ajánlom!